November 17, 2012

Bireysel Akıl Mı, Grup Aklı Mı?

   Söylemek istediğim şu. Bireysel fikirler mi daha tutarlıdır, yoksa grup fikri mi? Gerçi atalarımız bir elin nesi var, iki elin sesi var demişler. Çokluğa vurgu yapmışlar. Yada bin bilsen de bir bilene danış. Veya şöyle söylüyelim, milletin ortak akıllamı yönetilmesi lazım yada krallıkla mı? Bu biraz saçma oldu.
   Gerçi zaten demokrasi kültürü dünyada yerleşti, lakin istişare etme tam olarak varmı. Ülke başkanları, bakanlar, müdürler, rektörler, komutanlar ... danışmaya ne kadar değer veriyorlar. Her ne kadar herkesin fikrini almak zor olsada teknoloji bunu kolaylaştırmakta. Aynı zamanda bilgisayar ve istatistik teknolojileri ile topladığımız verileri daha doğru analiz etmemize yardımcı olur.
  Aşağıdaki video da bir şişe dolusu boni-bon adedinin kaç olduğu 160 kişiye sorulmakta. Çok farklı cevaplar alınıyor. 160 kişiden sadece  4 kişi yakın bir tahminde bulunuyor. Lakin söylenen sayıların ortalaması alınınca sadece 5 değer fazla çıkıyor. Olması gereken 4510 iken ortalama veya ortak akıl 4515 diyor.
  Her ne kadar akıllı olsak da veya öyle zanetsek de aslında her zaman yanılabiliriz. En güzeli karar vermeden başkalarına danışarak onların fikirlerinide akıl süzgecimizden geçirelim. Hiç belli olmaz belki hayatınızı güzelleştirecek fikri odanızı temizleyen den alabilirsiniz.

No comments:

Post a Comment